TEST – Skywell ET5 “Premium, Elektrikli, Ekonomik”

 TEST – Skywell ET5 “Premium, Elektrikli, Ekonomik”

2022 yılında Türkiye’de “Yılın Elektrikli Otomobili” seçilen Çin’li markanın tamamen elektrikli amiral gemisi Skywell ET5, yan yana gelmesine pek rastlamadığımız “ekonomik” ve “premium” kavramlarını bir araya getirmeyi başardı.

Yazı ve fotoğraflar: Mehmet Emin Sezer

Çin’li üretici Skywell, üretmeye devam ettiği elektrikli otobüs, minibüs, iş makinası ve diğer araçlar ile ticari araç sektörlerinde söz sahibi olmayı başarmış bir marka. Bu öz güven ile geliştirdiği Elektrikli Premium SUV segmentindeki otomobili Skywell ET5, ülkemizde de iddialı rakiplerinin arasından sıyrılarak 2022 yılında “Yılın Elektrikli Otomobili” ödülünün sahibi oldu. Artıları eksilerine oranla çok fazla olan Skywell ET5’in özellikle fiyatı göz önüne alındığında, rakipleri arasında öne çıkan bir model olmayı hak ettiğini söyleyebilirim.

D Segmenti Premium SUV’lerin arasında rekabete dahil olan Skywell ET5 yalnızca satın alırken değil, kullanırken de aynı oranda ekonomik bir otomobil olduğunu kanıtladı. Sınıfındaki SUV’lere kıyasla çok daha uygun etiket fiyatlarına sahip olan ET5, ferah iç mekanı, kaliteli tasarım detayları, lüks donanımları, düşük enerji tüketimi ve konfor odaklı sürüş hissiyle de oldukça iddialı bir model olarak eSUV pazarında söz sahibi oldu. Otomobillerine 150.000 KM ve 8 yıl garanti veren Çin’li marka, bu süre içerisinde aracın şarj tutma kapasitesinin %20 azalması halinde ücretsiz batarya değişimini de garanti ediyor.

Fosil yakıtlı araçlarda, önden çekişli modellerin arkadan itişli modellere oranla ciddi oranda daha az yakıt tükettiklerine şahit olmuşsunuzdur. Elektrikli otomobillerde dört tekerlekten çekiş sistemine sahip olmayan araçlarda yer alan tek motorun genellikle arka aks üzerine konumlandırıldığını hatırlatarak, Skywell ET5’in önden çekişli olmasının da daha az enerji tüketiminde başlıca etkenlerden olduğunu belirtmek istiyorum. ET5 de bu avantajı sayesinde, aynı batarya kapasitesine sahip rakiplerine kıyasla daha fazla menzil sunuyor.

Tasarım olarak oldukça şık çizgilere sahip ET5 modelinin ön ve arka görünümü iki farklı karaktere sahip. Önden bakıldığında köşeli tasarıma sahip Matrix Lazer farlar ve ön farların  içinde yer alan keskin hatlı LED gündüz farları ile oldukça modern görünüyor. Agresif hatlar barındıran ön tampon ve zarif ön panjurun uyumu da premium tasarımı destekleyen detaylar arasında. Otomobilin arka görünümü ise önde yer alan detaylardan tamamen bağımsız şekilde daha yumuşak hatlarla tasarlanmış. Arka farlardaki LED aydınlatmalar da ön farlardaki gibi hareketli animasyonlara sahip.

4698 mm yüksekliğe, 1908 mm genişliğe ve 1696 mm yüksekliğe sahip olan bu heybetli otomobile yandan baktığınızda 7 koltuklu SUV modelleri ile büyük benzerliklere sahip olduğunu gözlemleyebilirsiniz. 2800 mm’lik dingil mesafesi de otomobilin arka oturma alanında oldukça ferah bir diz mesafesi sunuyor. Geniş çamurluk ağızlarını dolduran 19” inç çapındaki jantları 235/50 R19 ölçülerindeki lastikler çevreliyor. Şarj ünitesinin bağlandığı panel ise aracın sağ ön çamurluğu üzerinde bulunuyor.

Premium Plus donanım paketine sahip olan test otomobilimizin iç mekanında açık kahve dikişlere sahip koyu kahverengi döşemelere ahşap görünümlü ön göğüs kaplaması eşlik ediyor. Krom ve piyano siyahı detaylarla kombinlenen iç mekan oldukça şık görünüyor. Sürücünün dikkatini dağıtabilecek hiçbir detay barındırmayan sürücü gösterge ekranı, gördüğüm en sade ekranlardan biri. Premium otomobillerde biraz daha gösterişli ve şık tasarlanmış ekranlara alıştığımız için bu sadelik seviyesindeki sürücü ekranını biraz yadırgadığımı belirtmeliyim. Otomobilde kullanılan multimedya sisteminin ses kalitesi ise oldukça başarılı.

Yuvarlak vites seçicinin de konumlandırıldığı orta konsol bir çok otomobildekinden daha şık. Kapı içlerindeki kumanda düğmeleri, alüminyum kapı kolları, alüminyum hoparlör kapakları, zarif havalandırma ızgaraları ve ön panelin ortasına konumlandırılmış 12.8 inçlik dokunmatik ekran, ziyadesiyle iyi hissettiren detaylardan ilk göze çarpanlar. Arkaya kadar uzanan açılabilir cam tavan ile oldukça iyi bir görüş açısı sunan ön ve yan camlar da otomobilin iç mekanını oldukça ferak kılıyor. Test otomobilimizde yer alan koltuk arkalarındaki tabletleri de donanım paketinde bulunmamasına rağmen opsiyonel olarak satın alabiliyorsunuz.

Bu kadar artısı olan bir otomobilin eksileri yok mu; elbette var ve biraz da onlara değinmek istiyorum. Her ne kadar aracın bastığı zemindeki asfalt kalitesi ve kullanılan lastiklerin özelliği etken olarak gösterilse de aracın yalıtımının yol gürültüsünü yeterince kesemediğini söylemeliyim. Sürücü gösterge panelinin aşırı sadeliğinin hayal kırıklığı yarattığını belirtmiştim; bir de multimedya ekranına mobil telefonunuzu yansıtmak istediğinizde, telefonunuza yükleyip kullanmanız gereken aplikasyon henüz geliştirme aşamasında olmalı ki yeterince randımanlı çalışmıyor. Bunların tabii ki zaman içerisinde yazılım iyileştirmeleriyle giderilebilecek sorunlar olduğunu belirtmek istiyorum.

150 KW gücündeki elektrik motoru 201 HP maksimum güce ek olarak 320 NM maksimum tork üretiyor. Oldukça düşük enerji tüketimine sahip bu motor, 1880 KG ağırlığındaki otomobili yeteri kadar seri hareket ettirebiliyor. 0’dan 100 KM/S hıza 9.6 saniyede ulaşan Skywell ET5’in maksimum hızı ise 150 KM/S ile sınırlandırılmış. 72 KWH batarya kapasitesi bulunan ET5’in hızlı şarj ile %30’dan %80 seviyesine şarj dolum süresi sadece 30 dakika ve tam doluluk seviyesi ile 520 KM’ye kadar ulaşan bir menzil sunuyor. Test otomobilimizle geçirdiğim zaman esnasında, doğru kullanımda tek şarj ile 500+ KM menzili rahatlıkla katetmenin mümkün olduğunu tecrübe ettim.

 

 

eminsezer@otosiklet.com
www.otosiklet.com

 

Yorum Yap

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.