Renault, Türkiye pazarındaki güçlü oyuncusu Kangoo modelinin ithalatına ara vermesinin ardından, hafif ticari araç sınıfında oluşan boşluğu doldurmak için Yeni Express Combi modelini piyasaya sürdü. Bu araç aslında çok tanıdık ve kendini ispatlamış bir modelin Renault bünyesinde makyaj görmüş versiyonu olsa da ülkemiz pazarında oldukça iddialı.
Yazı ve fotoğraflar: Mehmet Emin Sezer
Test aracımız, Renault Express 1.5 Blue dCi modelinin Joy donanım paketi ile satılan versiyonu. Renault Group tarafından uzun süredir Dacia Dokker ismiyle Kangoo’nun daha ekonomik alternatifi olarak satılan hafif ticari aracı, kapsamlı bir güncelleme revizyonu sonrasında Renault Express ismi ile ülkemiz pazarındaki yerini aldı. Renault Group bünyesinde Dacia markası ile üretilen eski versiyon da pazarda kendini kanıtlamış bir model olduğu için bu araca adapte olmakta hiç zorlanmazsınız.
Renault Express’in ilk versiyonu, 1986’da Renault 5’in van versiyonu olarak geliştirilmiş ve bir kez makyajlanarak 1998 yılına kadar üretimine devam edilmişti. Express’in güncel versiyonu ise 2012 yılından beri satışta olan Dacia Dokker platformunun, Renault Group tarafından kapsamlı bir makyaj operasyonu geçirmesi sonrasında Renault markası ile piyasadaki yerini aldı. Dacia Dokker ismi ile üretilen ve hafif ticari araç pazarında başarılı bir fiyat/performans ürünü olarak kendini kanıtlamış kombi van sınıfı aracın güncellenmiş versiyonu, yeni nesil Renault Express olarak tüketicinin beğenisine sunuldu.
Yakın geçmişe kadar ülkemizde satılan ticari araçların ruhsatlarında otomobil ya da kamyonet yazıyor olması, vergi dilimleri ve muayene geçerlilik süreleri dışında donanım olarak hiçbir fark barındırmıyordu. Ancak, ülkemizde uygulamaya giren yeni yasa düzenlemeleri sonrasında, güncel ticari araçların ruhsatında “kamyonet” yazan ve her yıl muayene zorunluluğu olan versiyonlarında, arka koltuklar ile bagaj bölmesini ayıran bir kafes ve 4 kişi ile sınırlandırılmış oturma kapasitesi mecburiyeti bulunuyor.
Yeni Express’e karşıdan baktığımızda Renault’un güncel marka karakterini yansıtan farlar ve oldukça büyük bir Renault logosunun da yer aldığı ön panjurun yanı sıra agresif tasarıma sahip ön tampon oldukça karakteristik bir görünüm sunuyor. Kaput üzerindeki aerodinamik hava kanalları tasarım bütünlüğü sağlıyorken, tamponun köşelerindeki darbe çıtaları da şehir içinde çalışacak hafif ticari araçların olmazsa olmazlarından. Aracın ön tasarımının bir ticari araç için fazlasıyla yakışıklı olduğunu söyleyebilirim.
Her iki yanda bulunan sürgülü kapılar da bu araçta standart olarak sunulan artılar arasında. Kapıların altlarına yerleştirilmiş darbe emici plastik detaylar, şehrin karmaşasında olası masrafları minimuma indirebilecek öneme sahip. Arka görünümde ilk dikkatimizi çeken detay ise Mercedes Citan’ı andıran led detaylı arka aydınlatma grubu. İki parça olarak tasarlanmış bagaj kapağının iki yana açılması da yukarı açılan kapılara göre yükleme kolaylığı sağlıyor. Plakanın da sağ kapıya göre biraz daha uzun tasarlanan sol kapı üzerinde konumlandırılmış olması asimetrik bir arka görünüm sunuyor.
Aracın içinde oldukça ferah bir kokpit ve yüksek tavan mesafesi ile büyük camların desteklediği geniş bir ortam ile karşılaşıyoruz. Bir araçta ihtiyacınız olabilecek her şeyin kullanıldığı, lüks diye adlandırılan olmasa da olur özelliklerin eksik bırakıldığı, oldukça fonksiyonel bir kokpit tasarlanmış. Çokça saklama alanının yer aldığı iç mekanda ön koltukların arkasına yerleştirilen küçük açılır masalar ve oldukça büyük tasarlanmış kapı cepleri, bir ticari araç için tüm beklentileri karşılar nitelikte. Analog göstergelerin tasarımı oldukça şık ve göstergelerin ortasında yer alan dijital ekran yeterince fonksiyonel. Apple Car Play ve Android Auto bağlantılarını destekleyen 7 inç boyutundaki multimedya ekranı da sürüş esnasında büyük kolaylık sağlıyor.
Aracın her iki donanım seçeneği de aynı motor ve şanzıman aplikasyonu ile satılıyor. 95 hp gücünde ve 1.5 litre hacmindeki Blue dCi motor, aslında farklı güçlerdeki versiyonları ile uzun yıllardır bir çok marka tarafından kullanılan, Renault’un K9K kodlu turbodizel motoru. 6 ileri manuel şanzıman ile sunulan dizel motor, EURO6 emisyon standartlarını karşılayabilmesi için Renault mühendisleri tarafından modernize edilmiş ve düşürülen emisyonuna rağmen ürettiği 260 NM değerindeki tork ile oldukça yeterli bir performans sunuyor.
4393 mm uzunluğa, 1775 mm genişliye sahip olan araç, 1805 mm yüksekliğinde. Arka koltuklar ile bagaj arasındaki demir kafes olmasa koltukların yatırılması ile 3000 dm3 hacme ulaşabilecek olan bagaj kapasitesi 800 dm3 hacimle sınırlı kalmış, bu değer bile oldukça büyük bir bagaj alanı sunuyor. 50 litrelik yakıt deposu bulunan Renault Express’in ortalama yakıt tüketimi 100 km’de 5,2 litre. 0’dan 100 km/s hıza 13,9 saniyede çıkan aracın maksimum hızı ise 166 km/s.
Renault Express’in bana göre en önemli özelliği, ticari kimliğine ve kullanım amacına uygun tasarlanarak fiyatını artıracak gereksiz donanımlara sahip olmamasıdır. Gerek işletmenizde iş arkadaşınız olarak, gerekse şehir içinde günlük ihtiyaçlarınızı karşılayacak bir araç olarak tercih edebileceğiniz Renault Express’i düşük yakıt tüketimi, yüklüyken de tatminkar olan performansı, yıllardır kendini ispatlamış dizel motoru, geniş iç hacmi, modern ve işlevsel tasarımı gibi rakiplerinden ayıran onlarca sebepten bir tanesi de günümüz şartlarında uygun sayılabilecek satış fiyatı.
www.otosiklet.com | eminsezer@otosiklet.com
Hata!
Yorumunuz Çok Kısa, Yorum yapabilmek için en az En az 10 karakter gerekli