Renault ZOE’yi bu aralar çok sık gördüğünüzün farkında mısınız? Bunun nedeni 3 nesildir üretilmesi ve tam bir şehir otomobili olmasından kaynaklanıyor. Yüze 100 elektrikli ZOE, uzun menzili ile şehirdışı kaçamaklara da izin veriyor.
Elektrikli araç teknolojisinin öncüsü markalarından olan Renault’nun, bu alandaki amiral gemisi ZOE’nin üçüncü nesli geleneklerine bağlı tasarımı ile tekrar aramızda. İlk kez 2012 yılında Paris Otomobil Fuarı’nda tanıtılan ZOE, sektöre yön veren modeller arasında yer alıyor.
ZOE’nin diğer Renault modelleriyle pek benzerlik gösterdiğini söyleyemeyiz. Kendine has bir tasarım anlayışı olan ZOE’de diğer elektrikli otomobillere benzediğini söylemek lazım. Aerodinamik yapı elektrikli otomobiller için çok önemli bu yüzdende akıcı ve girintiden çıkıntıdan uzak bir tasarıma sahip. Ön kısımdaki yenilenen iri Renault logosu otomobilin şarj bağlantısını gizliyor. Yeni ZOE’nin far tasarımı öncüsüne benzese de komple LED teknolojisine sahip far oldukça modern bir tasarım sunuyor. Yeni gündüz farı tasarımı güncel Renault tasarımlarından farklı ve kendine haz çizgilere sahip. Tamamen yeniden tasarlanmış ön tamponda, krom detaylarla çevrelenmiş sis farları bulunuyor. Tamponun yeni şekli, ızgaradaki ve sis farlarının çevresindeki krom detaylarla aracın alt kısmına yepyeni bir görünüm kazandırıyor. Yeni ön difüzörler aracın hava akış sirkülasyonunu geliştiriyor. Bu durum, Yeni ZOE’nin aerodinamik özelliklerine önemli ölçüde katkı sağlıyor.
Arka kapı daha önceki gibi gizli kapı koluna sahip. Bu da aerodinamiye katkı sunuyor. Yeni ZOE’nin stop formu eskisine benzese de LED ve çizgili stop yapısı otomobile farklı bir hava katmış.
Yeni ZOE’nin iç mekanı komple yenilenerek modern bir havaya bütünmüş. İşlevsel konsolu, multimedya sistemi ve mat dokuya sahip yumuşak iç malzemesi araç içindeki şık ve rahat ambiyansa katkıda bulunuyor. Sürüş yardımcılarından 10 inç sürücü ekranına, Renault EASY LINK multimedya sistemine ve yeni Mod B gibi tüm sistemler, günlük sürüşleri daha kolay ve keyifli hale getirmek için tasarlandı.
Orta konsolda bulunan 7 inç dokunmatik ekran oldukça işlevsel ve sürüş konforunu artırıyor.
Yeni ZOE, üretim aşamasında da oldukça çevreci. Otomobil, geri dönüşüm ilkelerine göre üretilmiş döşemeleri ve geri dönüştürülmüş polipropilenden üretilmiş parçaları gibi, yolcu bölmesindeki görünür parçalar dahil yüzde 100 geri dönüştürülmüş sentetik malzemeler içeriyor. Yeni ZOE yüzde 100 geri dönüştürülmüş kumaştan üretilmiş döşemeler sunuyor. Bu döşeme kumaşı plastik şişe ve kumaş artıklarından üretiliyor.
Yeni ZOE, WLTP döngüsünde 395 kilometreye kadar menzil ve doğru akımla (DC) şarj edilebilen 52 kWh batarya sayesinde daha kısa şarj süresi sunuyor. Mod B sürücünün gaz pedalından ayağını çektiğinde aracın yavaşlamasını sağlarken, farklı sürüş modları için mekanik vites kolunun yerini e-shifter alıyor.
Yeni ZOE, WLTP döngüsünde 395 kilometreye kadar menzil sunan 52 kWh gücündeki Z.E. 50 batarya ile donatıldı. Otomobilin üçüncü nesliyle birlikte, araçta artık evde veya yolda kullanılabilen alternatif akımlı şarj seçeneklerine ek olarak doğru akımlı hızlı şarj seçeneği de sunuluyor.
Yeni ZOE artık, doğru akımla (DC) tasarlanmış bir şarj kontrol ünitesine sahip. Elektrikli güç aktarma sistemi ile akünün ortasına monte edilen bu yeni ve tamamen Renault’ya ait şarj kontrol ünitesi, aracın DC terminallerde 50 kW ile şarj edilebilmesini sağlıyor.
Yüzde yüz elektrikli motor 108 BG güce ve 225 Nm torka sahip. 135 km/s maksimum hız ve 11.4 saniye 0-100 km/s hızlanma değeri sunan otomobilin şehiriçinde sürüş keyfi konusunda sundukları oldukça başarılı.
Ahmet Said Özen
Hata!
Yorumunuz Çok Kısa, Yorum yapabilmek için en az En az 10 karakter gerekli