Sedan pazarının güçlü olduğu ülkemizde Honda bu sınıfta atağa geçti. Yollara çıkan Yeni City, Yeni Accord ve Yeni Civic’le Honda’nın sedan kadrosu yolarda olacak.
Honda City, yıllar sonra tekrar satışa sunuldu. Honda, Türkiye’deki sedan pazarına göz dikti ve bu karoser tipine yatırım yapıyor. Güncel Civic ve Yeni City’den sonra Accord’un yenisi de Türkiye’de bu ay tanıtılarak satışa sunulacak. Böylece Honda sedan pazarında farklı sınıflarda rekabette yer alacak.
Honda City, ilk olarak 1996 yılında satışa sunuldu. İlk nesil City Türkiye’de sayılmazken 2 ve 3’üncü nesli ülkemizde satıldı. Yeni City, modelin 5’inci nesli olarak üretildi. 4’üncü nesil City’de Türkiye’ede satışa sunulmadı. İstikrarlı bir satış çizgisi sunmayan City Türkiye’de satıldığı dönemlerde yoğun ilgi gördü.
Yeni City, Jazz’ın uzatılmış bazını kullanıyor. Jazz’a göre daha uzun olan City, neredeyse Civic ölçülerine yakın. City’nin 2590 mm olan dingil mesafesi Civic’te 2698 mm. Uzunluk olarak da 4568 mm olan City 90 mm daha kısa. Yeni City’nin bu ölçülerle Civic’e yaklaştığı görülüyor.
Tasarım olarak da City, Honda’nın diğer sedan modelleri ile bütünlük oluşturacak şekilde çizgilere sahip. Sert bir görünüm sunan tasarım ön kısımdan itibaren keskin hatlara sahip. Gündüz farlarını da barındıran ön farlar kristal şeklinde tasarımla dikkatleri üzerine topluyor. Panjur kısmının siyah olarak bırakılması otomobile sportif bir hava katıyor. Krom Honda logosu siyah zeminde oldukça şık duruyor. Ön tamponun köşelerinde bulunan bıçak şeklindeki yatay çizgiler ve bu bölümde yer alan sis farları bu sedan otomobilin sportifliğine katkıda bulunuyor.
Akıcı ve ön kısma göre daha sade bir tasarım sunan yan görünümde krom kapı kolları alaşımlı jantlarla uyumlu bir görsel sunuyor. Arka kısımda bagaj kapağına kadar taşan iki parçalı iri stop gurubu tüm ilgiyi ilk bakışta üzerine topluyor. Arka tampondaki difizör de sportif tasarımın son dokunuşu olarak karşımıza çıkıyor.
Yeni Cİty, ferah ve geniş bir iç mekan kullanımı sunuyor. Arka koltuklarda da üstün bir konfor seviyesine ulaşılan Yeni City’de, 10’uncu nesil Civic’e göre 20 mm daha geniş arka yolcu diz mesafesi sunuyor.
Yeni City’nin gösterge paneli klasik tarzda. Analog gösterge panelinin ortasında yer alan dijital ekranda yol bilgisayarı verileri gösteriliyor. Analog göstergede ibreler yalın bir tasarımla okunaklı bir yapı sunuyor. Beyaz aydınlatmaya sahip standart göstergeler ekonomik sürüşü teşvik etmek ve eğlenceli hale getirmek için sürücünün ekran aydınlatmasını eko sürüşlerde yeşil renge dönüştürüyor. Orta konsolda yer alan dokunmatik 8 inçlik bilgi eğlence sistemi otomobilin sürüş konforunu olumlu yönde etkiliyor. Birçok bağlantı seçeneğini destekleyen sistem, USB veya Bluetooth üzerinden akıllı telefon bağlantısı sunuyor. Orta konsolun alt kısmında bulunan saklama alanında ayrıca bir ACC ve 2 adet USB soketi bulunuyor. Telefon saklama alanıyla USB soketinin aynı alanda olması kablo karmaşasının önüne geçerek kolay bir kullanım alanı sunuyor. Yeni City’nin bilgi-eğlence sistemi, Apple CarPlay ve Android Auto dışında web bağlantılarını da desteklerken. Kullanıcı, haritalar ve araç navigasyon sistemleri gibi çeşitli akıllı telefon uygulamalarına ait görüntüleri ekrana yansıtabiliyor. Bilgi-eğlence sisteminin ses ayarları direksiyon üzerindeki kumandalar ile yönetilirken, aynı zamanda ekran üzerinde geri-görüş kamerasına ait görüntü de yer alıyor. City’de bulunan eCall sistemi ise olası bir kaza anında hava yastığının açılmasıyla çağrı merkezini otomatik olarak bilgilendiriyor, bağlı akıllı telefona çağrı merkezinden gelen arama sayesinde de yolcular acil yardım talebinde bulunabiliyor.
Honda City, uzun aks mesafesi sayesinde iri bagaj hacmi sunuyor. 519 lt bagaj hacmi bu sınıftaki rakiplerine oranla City’e avantaj sunuyor.
Yeni City’nin sıralı dört silindirli 1.5 litre i-VTEC benzinli motoru Honda’ya özel yüksek hassasiyetli supap kontrol teknolojisi; yüksek yakıt verimliliği ve performansı bir arada sunuyor. 1498 cc hacmindeki motor 6600 d/d’da 121 PS maksimum güç ve 4300 d/d’da 145 Nm maksimum tork üretiyor. CVT şanzımanla kombine edilen motor ortalama yakıt tüketimi 6.2 lt/100 km.
Motorun alt ve orta devirde kullanıma sunduğu yüksek tork seviyesi ile gelişmiş bir yakıt verimliliği sunulması, en dikkat çekici özelliği olarak öne çıkıyor. Akıllı supap kontrolü ile tork, ilk hareket anından itibaren 4.000 d/d’ye kadar önemli ölçüde artarken; hem şehir içi hem şehir dışındaki virajlı yollarda da yüksek çekiş gücü kendini hissettiren motorun yakıt verimliliği göze çarpıyor. Motorun yanma, emme, soğutma gibi farklı işlemlerinde kullanılan çeşitli teknolojiler ile motorun verimliliği ve performansı artırılmış oluyor. Otomobilin maksimum hızı 198 km/s. City’nin 0-100 km/s hızlanma değeri ise 10.5 saniye.
Ahmet Said Özen
Fotoğraflar: Oktay Erginoğlu
Hata!
Yorumunuz Çok Kısa, Yorum yapabilmek için en az En az 10 karakter gerekli